Over mij

KLAASJE SMIT (1951)
– schilderijen, gemengde technieken, beelden in steen –

Vanaf 1995 profileer ik mij als kunstenaar.  Mijn achtergrond als kunstenaar bestaat uit een creatieve sociaal pedagogische opleiding en een kunstzinnige therapieopleiding, beiden op HBO niveau. Door de jaren heen heb ik diverse cursussen bij kunstencentra en particuliere kunstenaars gevolgd.

Mijn werk kenmerkt zich door gedreven experimenten met vele materialen. Mijn  ‘beelden’  hebben een spirituele lading vanuit een archetypische en mythische bron hebben.

Door de diverse technieken soms met andere materialen te combineren ontstaat een spanning waarin polariteiten tot uitdrukking komen en toch ook een heelheid voelbaar is.  Opmerkingen over mijn werk: avant-gardistisch; speels, humor; een combinatie van kracht en kwetsbaarheid; verrassend en veelzijdig; beelden die raken in het hart.

Kunst scheppen is mezelf tot uitdrukking brengen, een vorm van leven.  Leven vanuit een verlangen en passie dat ik als kind al ken. Noodzakelijk en onontkoombaar. Het brengt me in contact met mezelf en mijn levensbron; onuitputtelijk in haar inspiratie en creativiteit. In dat creatieve proces is mogen dromen, spelen en fantaseren een belangrijke eerste stap. Zoals een kind in zijn spel ook onbegrensde mogelijkheden en werelden kent, waarin alles kan en alles mag.

Ik maak gebruik van meerdere kunstdisciplines om mezelf uit te drukken. Beeldhouwwerk, maar ook schilderijen en grafisch werk maken deel uit van mijn kunst. Lood, glas, veren,  touw of haar; allerlei materiaal kan deel uitmaken van een ontwerp. ‘Kunst scheppen is mezelf tot uitdrukking brengen, waarin het materiaal en de techniek dienstbaar zijn aan het scheppingsproces èn aan de vorm.  Kwaliteit en niveau zijn daarbij belangrijk waarden.’

– beelden verschijnen – voor mijn geestesoog – ik houd contact – door in de stroom – te blijven staan – arbeid maakt de vorm –

Lid van kunstenaarscollectief Open Atelier Westerkwartier: www.oawk.nl